'Malaise in bouwsector lijkt voorbij'

Redactie

De bouw lijkt de bodem te hebben bereikt, na twee jaren met een totaal productieverlies van 15 procent. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

De totale bouwproductie groeit dit jaar naar verwachting met 1 procent. Dat komt voornamelijk door een herstel in de woningbouw. De utiliteitsbouw, de grond-, water- en wegenbouw zullen volgens EIB nog een bescheiden krimp laten zien door de bezuinigingen van overheden.

De utiliteitsbouw blijft daarnaast de komende jaren onder druk staan door de overcapaciteit van kantoren. EIB voorziet voor deze sector een verdere daling met 2 procent, nadat de productie al met bijna een kwart is gedaald tijdens de crisisjaren. "We zullen eerst een periode van herstructurering en sloop tegemoet gaan voordat de markt weer meer in evenwicht komt", aldus het instituut.

Vanaf 2012 laat de bouw een stevig herstel zien. "Verschillende indicatoren wijzen in de richting van herstel van de woningbouw. De orderportefeuilles van architecten zitten al twee achtereenvolgende kwartalen in de lift, de orderportefeuilles bij de bouwbedrijven zijn licht toegenomen, de woningbouwvergunningen vanuit marktpartijen trekken aan en de verkopen van nieuwe woningen zijn in het afgelopen jaar ook duidelijk gestegen", aldus EIB.

EIB: malaise in bouwsector lijkt voorbij
EIB: malaise in bouwsector lijkt voorbij (Foto: ANP)