'Isolement dreigt voor Turkse jongere'

Redactie

Turkse-Nederlandse jongeren dreigen in een maatschappelijk isolement terecht te komen doordat hun binding met de Nederlandse samenleving in rap tempo afneemt. Sommigen zoeken hun toevlucht in een 'conservatieve beleving van hun geloof'. Daarvoor waarschuwen Turks-Nederlandse professionals maandag in een door de Volkskrant gepubliceerd manifest.

Het gaat om pedagogen, onderzoekers, onderwijs- en arbeidsmarktdeskundigen, ambtenaren en beleidsadviseurs. Zij zeggen zich ernstig zorgen te maken over deze ontwikkeling.

Van steeds meer Turkse jongeren krijgen ze te horen dat ze het gevoel krijgen nooit onderdeel van de Nederlandse samenleving te worden. Ook in Nederland geboren jongeren voelen zich volgens de professionals tweederangs burgers.

De opstellers van het manifest wijzen erop dat er weinig Turkse Nederlanders zijn waarmee de jongeren zich kunnen identificeren. Er zou sprake zijn van een gebrek aan aansprekende 'leiders' van Turks-Nederlandse afkomst.

De opstellers halen ook een onderzoek aan waaruit zou blijken dat Turken in Nederland veel vaker voortijdig hun school verlaten dan Turken in andere Europese landen. Uit een ander onderzoek blijkt dat de psychische gezondheid van Turkse Nederlanders slechter is dan die van autochtone Nederlanders en die van Turken in Turkije.

Het sociale vangnet waar de ouders van de jonge Turken nog een beroep op konden doen is volgens de professionals 'broos' geworden. De leemte zou deels worden opgevuld door moskeeën. "Zij bieden aandacht en veiligheid."

Maar volgens de opstellers houden de Turkse overheid en Turkse religieuze organisaties via de moskeeën meer grip op het leven van Turken in Nederland. Daardoor zou er minder ruimte zijn voor individuele keuzes en ontplooiing, wat de integratie in de weg kan zitten. "Ook maken wij ons zorgen over de interesse van een nu nog kleine groep jongeren voor radicale interpretaties van de islam."

Turken moeten volgens het manifest meer het gevoel krijgen dat hun toekomst in Nederland ligt. De opstellers doen een 'klemmend beroep' op overheid, onderwijs, bedrijfsleven en Turkse organisaties om zich om deze jongeren te bekommeren.