Olieveld Schoonebeek weer opgestart

Steven (raistlin6)

Het grootste olieveld in Nederland wordt voor het eerst sinds 1996 weer in gebruik genomen. Deze week worden de eerste nieuwe olieputten in het Drentse Schoonebeek opgestart, schrijft Trouw maandag. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) geeft 24 januari het officiële startsein.

In de zomer wordt op meer locaties stoom geïnjecteerd om de aardolie vloeibaar te maken. Uiteindelijk moeten per dag elfduizend vaten olie worden gewonnen. De komende 25 jaar wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 19 miljard liter naar boven pompen. Dat is genoeg om voor een dag te voorzien in de oliebehoefte van de wereld.

Tegen de huidige prijs levert het veld in totaal 10 miljard euro op. Via belastingen gaat uiteindelijk 60 procent van de winst naar de staat. De rest is voor de aandeelhouders van de NAM, Shell en ExxonMobil. Het opnieuw opstarten van het veld zou de NAM enkele honderden miljoenen euro's kosten.

Het veld werd in 1996 gesloten omdat de olie stroperiger werd en de prijs daalde naar 10 dollar per vat. Intussen kost een vat aardolie zo'n 90 dollar per vat en zijn er betere technieken om aardolie te winnen.