Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak

Olga Kroeders

Een ronde of zes waande schaatser Jan Blokhuijsen zich de nieuwe Europees kampioen allround. De 21-jarige Noord-Hollander hoorde direct na zijn 10 kilometer, in de kleedruimte van de Arena Ritten in Collalbo, de hoge rondetijden van concurrent Ivan Skobrev en maakte al een kleine vreugdesprong.

Dankzij een indrukwekkende versnelling stelde de Rus zijn titel in het slot van zijn race alsnog veilig. Skobrev is na landgenoot Dimitri Sjepel (2001) en Enrico Fabris (2006) de derde niet-Nederlandse winnaar van het EK sinds 1992.

Het duurde niet heel lang voordat de teleurstelling bij Blokhuijsen plaatsmaakte voor een lach. Hij gaf TVM-trainers Gerard Kemkers en Bart Veldkamp een high-five en vierde het zilver. Koen Verweij, die een jaar jonger is dan zijn landgenoot, bouwde even verderop ook een feestje. Hij behaalde brons.

Blokhuijsen en Verweij, beiden voormalig wereldkampioen bij de junioren, beleefden zo op de buitenbaan in het Italiaanse Collalbo hun verrassende doorbraak. Bij afwezigheid van de geblesseerde Sven Kramer leek alleen Wouter olde Heuvel een serieuze Nederlandse medaillekandidaat. Maar waar de nationaal allroundkampioen als vierde eindigde, stonden juist zijn twee jongere landgenoten op. Olde Heuvel eindigde nog wel als vierde en ook hij bleef de Noor Håvard Bøkko (vijfde) in het klassement voor. Bokko gold vooraf, samen met Skobrev en thuisrijder Fabris, als favoriet.

"Natuurlijk is het wel even zuur als je zo dichtbij de titel bent", zei Blokhuijsen, die bekend staat om zijn zelfverzekerdheid. "Maar als je mij voor aanvang van het toernooi had gezegd dat ik zilver ging winnen, dan had ik je niet geloofd." Voor Verweij was de verrassing net zo groot. De schaatser van Hofmeier staat al langer bekend als een groot talent en maakte het nu voor het eerst bij de 'senioren' waar. Dat voelde als een opluchting. "Dat het er nu al uit zou komen, had ik niet verwacht. Ik had altijd de naam van een grote belofte en werd vaak een beetje vergeleken met Sven Kramer. Nu zit ik er bij een groot toernooi echt bij."

Kramer volgde het toernooi thuis en stuurde ploeggenoot Blokhuijsen gedurende het toernooi oppeppende sms'jes. Het mooiste en meest waardevolle tekstbericht kreeg de winnaar van Europees zilver echter van zijn broertje. Hij liet van afstand weten trots te zijn op broer Jan. "Mijn moeder overleed toen ik pas twaalf jaar was", aldus Blokhuijsen. "Wij hebben als familie een heel moeilijke tijd meegemaakt. Mijn vader heeft zich volledig voor mij, mijn broer en mijn zus weggecijferd. Als gezin word je dan heel close."

Blokhuijsen en Verweij zijn nu niet langer onbekend bij het schaatspubliek. Volgens Veldkamp, assistent bij TVM, breekt nu een moeilijke maar uitdagende periode aan. "De volgende stap voor Jan is nu om deze prestatie te consolideren. Hij heeft nu te maken met een bepaald verwachtingspatroon en zal niet meer zo onbevangen aan een toernooi kunnen beginnen als nu. Maar hij heeft de potentie om veel verder door te groeien."

Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak
Blokhuijsen en Verweij beleven doorbraak (Foto: ANP)