Britse luchtvaart gewaarschuwd voor aanslag

Redactie

De Britse vervoersautoriteiten hebben gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag door Al Qaida op een Britse luchthaven of een ander onderdeel van de luchtvaartindustrie. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

De wijze waarop een eventuele aanslag wordt uitgevoerd is onbekend, maar het is geen reden om de veiligheidsmaatregelen uit te breiden, aldus de vervoersautoriteiten.

Een bron binnen de Amerikaanse regering liet weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten door hun Britse collega's op de hoogte zijn gesteld van een eventuele aanslag op een toestel dat via Groot-Brittannië vliegt.

De toegenomen waakzaamheid van inlichtingendiensten is het gevolg van het afluisteren van het 'geklets' van terreurverdachten die door de autoriteiten in de gaten worden gehouden.

Ondanks de waarschuwingen blijft het alarmniveau op 'ernstig' staan, het op één na hoogste niveau. Dit niveau is sinds januari 2010 niet aangepast. Als nieuwe aanwijzingen uitwijzen dat een aanslag op handen is, wordt het niveau verhoogd naar 'kritiek'.

In de periode tussen oktober en Kerstmis en oud en nieuw hielden Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten ernstig rekening met een terroristische aanslag door Al Qaida. In Europa werd gevreesd voor een aanslag 'op de wijze van Mumbai', waarbij gewapende terroristen in een grote stad een bloedbad aanrichten.