Vee langs stijgende Maas geëvacueerd

Redactie

Het vee dat in de weilanden staat langs de Maas in Zuid-Limburg moet vrijdag naar binnen worden gehaald. De gecoördineerde hulpdiensten besloten de dieren te evacueren als voorzorgsmaatregel in verband met het stijgende water, meldt de gemeente Maastricht.

Naar verwachting blijft het peil van de Maas vrijdag verder oplopen. De hoeveelheid smelt- en regenwater die vanuit de Ardennen naar Nederland stroomt neemt toe. De rivier verwerkte vrijdagavond rond 18.30 uur bijna 1900 kubieke meter water per seconde.

Op de hoogste plekken in de Ardennen ligt nog ruim 40 centimeter sneeuw. Afhankelijk van de snelheid waarmee dit pak sneeuw smelt, verwacht de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag de hoogste piek van de Maas.

Ook het waterpeil in de Rijn wordt nauwlettend gevolgd. Rijkswaterstaat verwacht midden volgende week een waterstand van ruim 15 meter boven NAP, nu is dat nog 5 meter lager.

Het Waterschap Roer en Overmaas heeft wachten ingesteld om de kade permanent te bewaken. Eerder werden meerdere afsluiters van beken dichtgezet en pompen langs de Maas geplaatst. Bij de regenwaterbuffer bij het dorp Partij worden zandzakken geplaatst.

De uiterwaarden van Oosterbeek en Wageningen worden zaterdagmiddag onder water gezet om de zomerkade van de Nederrijn niet te beschadigen. Waterschap Vallei en Eem controleert vrijdag of er geen vee en materiaal meer aanwezig is.

In Nijmegen wordt zondagochtend de Waalkade afgesloten in verband met het stijgende water. De gemeente verwacht rond 07.00 uur water op de kade. Zaterdag worden uit voorzorg banken, parkeermeters, prullenbakken en plantenbakken verwijderd.

De smeltende sneeuw zorgde donderdagavond al voor overlast in verschillende plaatsen in Zuid-Limburg. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer veertig keer gebeld over overstroomde wegen en ondergelopen kelders.