Nadal delft onderspit tegen Davydenko

Niels (DerMeister)

Rafael Nadal is vrijdag uitgeschakeld in de halve finale van het ATP-toernooi in Doha. De Rus Nikolay Davydenko was de Spaanse nummer een van de wereld met 6-3, 6-2 de baas.

Voor Davydenko, als vierde geplaatst in Doha, was het de vierde keer op rij dat hij Nadal klopte. De Rus is één van negen spelers met een positief saldo tegen Nadal. Hij won zes van de tien ontmoetingen.

Nadal, die ook donderdag in zijn kwartfinale tegen Ernests Gulbis al klaagde over koorts, liet zich tegen Davydenko ook behandelen. Toen had de Spanjaard de eerste set al verloren en stond hij in het tweede bedrijf ook een break achter. Davydenko liep nog uit naar 5-0 voordat Nadal nog een opleving had.

Hij pakte een break terug en kreeg kansen om nog verder terug te komen, maar Davydenko voorkwam dat. De Rus krijgt daardoor de kans om zijn titel te prolongeren. Vorig jaar was hij in de finale te sterk voor Nadal.

De Rus krijgt in de eindstrijd dit jaar Roger Federer tegenover zich. De Zwitser (2) rekende in de eerste halve finale af met de als derde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga: 6-3, 7-6 (2). In 2005 en 2006 won Federer het toernooi in de Qatarese hoofdstad. De afgelopen twee jaar werd hij in de halve finale uitgeschakeld.