'Echte innovatie gebeurt op de pc'

Redactie

Met innovaties als microtransacties, grote online games, gratis online spellen en sociale games is de pc het centrum van alle innovatie op gamegebied. Dat zegt Gabe Newell, bestuursvoorzitter en oprichter van gamestudio Valve, tegenover het gamevakblad Develop.

Spelcomputers als de Xbox 360 en Playstation 3 zijn gesloten platformen waarbij ontwikkelaars gekeurd moeten worden door respectievelijk Microsoft en Sony. Op de pc hebben bedrijven veel meer vrijheid om nieuwe verdienmodellen en spelvormen door te voeren in hun spellen. Op de pc is het aanbieden van gratis online games uitgegroeid tot een geaccepteerd verdienmodel. Woensdag prees Newell de nieuwste microprocessor van computermaker Intel. De processor combineert rekenkracht met grafische berekeningen en moet een standaard neerzetten voor het ontwikkelen van geavanceerde games voor op de pc. Deze zogenoemde Sandy Bridge-processor is gemaakt met het oog op laptops. Concurrent AMD komt dit jaar ook met een dergelijke hybride processor genaamd Fusion.

Newells studio is verantwoordelijk voor de Half-Life-serie, het distributienetwerk Steam en werkt op dit moment aan het puzzelspel Portal 2. Valve werkt steeds meer aan Playstation 3- en Xbox 360-spellen, maar ziet de pc nog altijd als bron van innovatie.