Ophef om schrappen 'n-word' uit Huckleberry Finn

Mick (Philosocles)

In de Verenigde Staten is verontwaardigd gereageerd op de uitgave van een editie van de klassieker Huckleberry Finn, waarin het woord 'nigger' is vervangen door 'slave'. De criticasters stellen onder meer dat deze 'censuur' de antiracistische boodschap van de roman schaadt.

Het wereldberoemde boek van Mark Twain uit de negentiende eeuw verhaalt over de reis van een blanke Amerikaanse jongen over de rivier de Mississippi. Daarbij neemt de roman het racisme en de houding ten opzichte van slavernij in de zuidelijke staten van de VS op de hak. Op veel Amerikaanse scholen is het echter uit het lesprogramma geschrapt omdat het woord nigger er veelvuldig in wordt gebezigd.

Omslag Huckleberry FinnOm die reden maakte professor Alan Gribben, gespecialiseerd in de verhalen van Mark Twain, een editie waarin dat woord is vervangen door slave. De uitgever heeft hierover echter veel klachten ontvangen.

Zo zegt Cindy Lovell, beheerder van het huis waar Twain opgroeide en wat nu een museum is, dat het boek door de wijziging aan kracht inboet. Het is immers een sterk antiracistisch verhaal, stelt ze: Finn groeit op in een racistische samenleving en leert dit af te wijzen. Andere critici, waaronder academici, schrijvers en mensenrechtenactivisten, zeggen dat het op een poging lijkt om de geschiedenis van het racisme in de VS te negeren.

Volgens Gribben is het vervangen van 'the n-word' echter noodzakelijk, omdat anders een belangrijk verhaal uit de Amerikaanse literatuur en geschiedenis niet wordt gelezen. Het gebruik van het woord ligt namelijk zeer gevoelig.

Ook de Amerikaanse pers heeft kritisch op de editie van Gribben gereageerd. Er wordt onder meer op gewezen dat Twain zeer precies was in zijn keuze van woorden. Zo zei hij naar verluidt dat het verschil tussen het juiste woord en een bijna juist woord levensgroot is. Ook schreef hij eens opdracht te hebben gegeven een drukker die zijn interpunctie had gewijzigd, te laten doodschieten zonder hem tijd voor een gebedje te gunnen.