Aangepaste firmware mogelijk op de PS3

Ritse

Het is mogelijk om aangepaste firmware te installeren op de Playstation 3. Nadat eerder deze week de Playstation 3 helemaal is blootgelegd door hackers heeft KaKaRoTo, een hacker, een stukje software gereleast die het mogelijk maakt om je eigen firmware te maken.

De firmware is anders dan de zogenaamde jailbreak, vooralsnog is het ook nog niet mogelijk om zelf, of door anderen, geschreven software te draaien op de PS3. Maar een eerste stap in die richting is gezet. Maar KaKaRoTo zegt: "deze aangepaste firmware is bedoeld voor toekomstige homebrew applicaties", en "staat geen piraterij toe".

Je kan de firmware zien als het grondwerk voor een PSN-update, de echte updates komen nog. Een van de mogelijkheden van de zogenaamde homebrew applicaties is bijvoorbeeld: een stukje software die toestaat om HD materiaal rechtstreeks op de Playstation 3 af te spelen, dus zonder het eerst te converteren naar een ondersteund formaat.

Een waarschuwing vooraf: programmeerkennis en Linux zijn nodig om je eigen firmware te maken en het is misschien handig om geen verbinding te hebben met het PSN-netwerk.