Veel problemen met beveiliging computers

Redactie

Nederlandse bedrijven hebben veel meer problemen met de beveiliging van computers dan bedrijven in veel andere Europese landen. In 2009 had 43 procent van de grote bedrijven met 250 of meer werknemers last van virussen, phishing, inbraak, aanvallen en uitval, blijkt uit cijfers van het CBS.

Finland is koploper in Europa. Daar meldt bijna de helft van alle bedrijven beveiligingsincidenten. Nederland staat na Noorwegen op een gedeelde derde plaats, samen met Denemarken, Tsjechië en Portugal. In andere EU-landen heeft gemiddeld een kwart van de grote bedrijven problemen met de beveiliging van computers.

Niet alleen de grote bedrijven hebben in Nederland vaak te maken met computerproblemen. Ook middelgrote bedrijven in Nederland hebben meer beveiligingsincidenten dan andere landen in de EU.

Volgens het CBS maken de landen waar relatief veel incidenten voorkomen veel gebruik van computers en is de ICT ook relatief geavanceerd. Daardoor is het risico op incidenten groter. Ook culturele verschillen tussen landen zijn van invloed op de bereidheid van bedrijven om de incidenten te melden.