Jonge ambtenaren in opstand tegen pensioenstelsel

Redactie

Het huidige pensioensysteem zit niet eerlijk in elkaar. Dat stellen verschillende organisaties van jonge ambtenaren in een open brief aan de Pensioenkamer, het orgaan waarin werkgevers en werknemers over pensioenen onderhandelen.

Doordat mensen langer leven dan verwacht, hebben ouderen in het verleden te weinig premie betaald voor hun eigen pensioen. Bovendien hebben de pensioenfondsen door de crisis minder geld in kas. Jongeren moeten nu de rekening betalen, stellen de jonge ambtenaren. Dat is volgens hen onhoudbaar, onverdedigbaar en niet solidair.

De jonge ambtenaren vinden dat gepensioneerden en oudere generaties werknemers meer moeten inleveren dan nu gebeurt. Ze roepen de vakbonden en werkgeversorganisaties op te gaan werken aan een nieuw pensioenstelsel. "Wat ons betreft betalen we de rekening met zijn allen: gepensioneerden en werknemers, jong en oud."

De brief is opgesteld door de stichting Jonge Ambtenaren Noord-Nederland en mede ondertekend door het landelijk netwerk voor jonge ambtenaren Futur en diverse andere regionale clubs van jonge ambtenaren.