Nieuw btw-tarief in Groot-Brittannië van kracht

Redactie

De Britse bevolking heeft dinsdag voor het eerst te maken gekregen met het nieuwe, hogere btw-tarief. Door de verhoging van 17,5 procent naar 20 procent stijgen de prijzen van de meeste producten. Volgens de Britse premier David Cameron is de stijging van de btw 'zwaar maar noodzakelijk' om het Britse begrotingstekort terug te dringen.

De centrumrechtse regeringscoalitie van Groot-Brittannië heeft het btw-tarief verhoogd in een poging dit jaar 13 miljard pond (16,3 miljard euro) extra op te halen voor de schatkist. De verhoging van de btw is de eerste van een reeks pijnlijke maatregelen om het uit de klauwen gelopen Britse begrotingstekort onder controle te krijgen. De Britse regering gaat ook bezuinigen op uitkeringen en wil de pensioenleeftijd verhogen.

Volgens minister van Financiën George Osborne is de stijging van het btw-tarief 'de minst schadelijke manier' om het begrotingstekort in te perken. Het tekort steeg vorig jaar november tot een recordhoogte van 23,3 miljard pond (ruim 27 miljard euro).