Veel minder vuurwerkovertreders naar Halt

Redactie

Rond de afgelopen jaarwisseling zijn veel minder jongeren doorverwezen naar Halt-bureaus omdat ze met vuurwerk in de fout zijn gegaan. Rond de vorige jaarwisseling werden 2299 jongeren doorverwezen, dit jaar zijn dat er 1766, meldt Halt Nederland.

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden doorverwezen naar Halt als ze te vroeg vuurwerk afsteken, illegaal vuurwerk afsteken of met vuurwerk vernielingen aanrichten. Door een werkstraf uit te voeren, voorkomen ze dat ze een strafblad krijgen. In sommige regio's kreeg de politie minder meldingen van overlast dan in voorgaande jaren.

Een verklaring kan volgens Halt zijn dat de politie de afgelopen jaren intensiever heeft opgetreden. Daardoor zouden de jongeren nu minder risico nemen.

Bijna drie kwart van de jongeren die werden doorverwezen had zijn vuurwerk buiten de toegestane tijd afgestoken. Een vijfde werd betrapt met illegaal vuurwerk. Vorig jaar was dat nog maar 14 procent.

Net als in voorgaande jaren werden in de politieregio Rotterdam-Rijnmond de meeste jongeren (219) doorverwezen naar Halt.

Het gaat bijna altijd om jongens, in slechts 3 procent van de gevallen gaat het om meisjes. Bij de overige Halt-delicten, zoals vandalisme, zijn jongens minder sterk oververtegenwoordigd. Daar gaat het in een kwart van de gevallen om meisjes.

Halt richt zich sinds vorig jaar meer op ouders. De jongeren die bij Halt terechtkomen krijgen samen met hun ouders een gesprek. Daarna moeten de jongeren aan de slag. De jongeren die bij Halt terechtkomen omdat ze schade hebben aangericht moeten drie gesprekken (inclusief ouders) voeren, hun excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden.