Waarschuwing voor schade aan wegdek

Redactie

Nu het afwisselend vriest en dooit is de kans op vorstschade aan wegen het grootst. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat dinsdag. Aan snelwegen is tot nu toe op twintig plaatsen serieuze schade ontstaan.

Op achttien plaatsen is de schade alweer verholpen. Alleen op de A4 (op- en afrit Hoogmade) en de A20 (bij op- en afrit Nieuwerkerk) wordt nog gewerkt. Rijkswaterstaat meldt alleen schadegevallen waarbij de reparatie leidt tot vertraging van tien minuten of meer.

De schade ontstaat doordat er dooiwater in scheurtjes in het asfalt loopt. Het water bevriest en zet uit, waardoor meer steentjes losraken dan normaal. Rijkswaterstaat stuurt inspecteurs de weg op om schade op te sporen en vraagt ook automobilisten om schade aan het wegdek door te geven.

Rijkswaterstaat meldde verder dat deze winter tot nu toe 97.000 ton zout is gestrooid op de snelwegen.

Daarnaast heeft Rijkswaterstaat zout verspreid voor gemeentelijke en provinciale wegen, via het zogeheten zoutloket. Tot 1 januari konden gemeenten en provincies zich hiervoor aanmelden als zij vreesden zelf niet genoeg strooizout te hebben voor de wegen waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Ruim driehonderd van de ongeveer vierhonderd gemeenten hebben zich ingeschreven bij het zoutloket, net als alle twaalf provincies. Van deze groep hebben tot nu toe 127 gemeenten en twee provincies daadwerkelijk een beroep gedaan op het zoutloket.