'Zes op tien coffeeshops moeten dicht'

Redactie

Bijna zes op de tien coffeeshops moeten hun deuren sluiten als het kabinet het plan om 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden, doorzet. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad in veertien gemeenten met tien of meer shops.

Van de ruim 660 coffeeshops in Nederland staan er 442 in deze veertien gemeenten. Ruim 58 procent van deze zaken zou bij uitvoering van het kabinetsplan moeten sluiten.

In Amsterdam ligt dat percentage nog hoger. Van de 223 coffeeshops liggen er 187 binnen het afstandscriterium. De hoofdstedelijke gemeenteraad was overigens eind 2008 al niet erg gecharmeerd van een soortgelijk plan van het vorige kabinet. Toen ging het nog om 250 meter. Er zouden al genoeg waarborgen zijn om te voorkomen dat jongeren in coffeeshops komen.

Het uiteindelijke aantal sluitingen kan volgens het onderzoek nog groeien. Er is uitgegaan van een loopafstand van 350 meter tot basis- en middelbare scholen, maar het kabinet zou de hemelsbrede afstand willen hanteren.

Het kabinet komt nog deze maand met een nieuwe drugsnota, waarin onder meer de plannen over het afstandscriterium worden gepresenteerd. Ook de omstreden wietpas komt daarin aan de orde.


'Zes op tien coffeeshops moeten dicht' (Foto: Novum)