NCTb houdt situatie kopten in de gaten

Redactie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft regionale politiekorpsen opgeroepen 'een oogje in het zeil te houden' bij koptisch-orthodoxe kerken. Ook houdt de dienst op internet de 'koptische belangen in Nederland' in het oog. Dat meldde een woordvoerder van de NCTb maandagavond laat.

Aanleiding voor de maatregelen is de aanslag op de al-Qissiddinkerk in Alexandrië, waarbij zaterdag 21 mensen om het leven kwamen. Over de beveiliging van de koptische kerken wil de dienst verder niets kwijt.

De woordvoerder benadrukte dat de maatregelen niets te maken hebben met het verschijnen van een lijst op internet waarop mogelijke terreurdoelen zouden staan. Koptische kerken in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam worden op die lijst genoemd tussen andere kerken in Frankrijk en Groot-Brittannië. De pastoor van de koptische kerk in Eindhoven heeft aangekondigd dinsdag aangifte te gaan doen. Volgens de NCTb doet hij dat op eigen initiatief.

Of de lijst met doelwitten serieus te nemen valt, kon de woordvoerder niet zeggen. "Er circuleert veel op internet. Wij proberen dat samen met de AIVD goed in de gaten te houden."