Justitie brengt incidenten in kaart

static

Het Ministerie van Justitie is zaterdag druk bezig de gebeurtenissen van de jaarwisseling in beeld te brengen. Het gaat om cijfers van veel instanties, laat een woordvoerder van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) weten.

Het landelijke overzicht wordt zaterdag aan het einde van de middag naar buiten gebracht. Veel regio's hebben al laten weten dat de feestelijkheden relatief rustig zijn verlopen. Wel vielen twee slachtoffers door vuurwerk, een 13-jarige en een 17-jarige jongen.

Teeven liep de hele nacht mee met de politie in Den Haag om te kijken hoe de hulpdiensten het er van afbrachten. Hij was tot een uur of 04.00 in touw.

In Den Haag was het op een aantal plekken onrustig en werd de mobiele eenheid ingezet. Een aantal agenten raakte gewond. In de Haagse wijk Ypenburg raakten vrijdagnacht vier agenten gewond. De mobiele eenheid greep in toen een groep van enkele tientallen mensen ruiten ingooide. Twee agenten werden belaagd met vuurwerk, vermoedelijk een lawinepijl, en liepen been- en hoofdletsel op. Twee andere politiemensen werden geslagen met een stoel en raakten daardoor gewond. Er is een verdachte aangehouden.

In de regio Haaglanden werden ongeveer vijftig autobranden geregistreerd, waarvan de meeste in Den Haag plaatsvonden.