Al twintig slachtoffers in oogziekenhuis Rotterdam

Redactie

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft zaterdagochtend al zeker twintig mensen gezien die door vuurwerk aan hun oog gewond zijn geraakt. De helft van hen was omstander.

Het worden er nog meer, want ieder jaar komen ook na de nieuwjaarsviering slachtoffers uit het hele land binnen. Veel ogen zijn onherstelbaar beschadigd. Op nieuwjaarsochtend vinden zeker vier operaties plaats, waarvan twee bij kinderen onder de 13 jaar.

De situatie op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis was qua aantal patiënten en de ernst van hun letsel vergelijkbaar met vorig jaar. Dit ondanks dat de verkoop van de beschermende vuurwerkbril dit jaar is gestegen tot boven de zeshonderdduizend exemplaren.

"De situatie in Nederland is zo ernstig dat twee jaarwisselingen gelijkstaan aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die in Irak hebben gevochten", zegt oogchirurg Tjeerd de Faber. "Een groot aantal slachtoffers had voorkomen kunnen worden als zij een vuurwerkbril hadden gedragen."

De vorige jaarwisseling werden in het Oogziekenhuis 21 vuurwerkslachtoffers behandeld. Acht gevallen waren zeer ernstig en drie ogen zijn blind geworden. De Rotterdamse cijfers van dit jaar worden waarschijnlijk zondag bekendgemaakt.

Oogartsen registreren dit jaar voor de derde keer het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk. Tijdens de vorige jaarwisseling werden in totaal 25 ogen volledig blind, waarvan er acht operatief zijn verwijderd. De definitieve cijfers van de landelijke registratie komen in de eerste week van februari naar buiten.


Al twintig slachtoffers in oogziekenhuis Rotterdam (Foto: Novum)