Veel nieuwe regels en wetten in 2011

Redactie

Zoals elk jaar komen er in januari weer wetten en regels bij. Ook worden veel goederen en diensten duurder, zoals benzine en reizen met de trein. De belangrijkste veranderingen voor 2011 op een rijtje.

Verkeersboetes

Verkeersboetes worden in het nieuwe jaar een stuk hoger: ze gaan met 15 procent omhoog. De maatregel moet de veiligheid in het verkeer vergroten en tegelijkertijd een gat vullen in de begroting dat is ontstaan doordat verkeersboetes de schatkist minder opleveren dan vooraf ingeschat. De verhoging geldt voor alle verkeersovertredingen. In 2008 werden de boetes ook al verhoogd, toen met 20 procent.

Automobilisten moeten bovendien meer betalen voor brandstof. De toch al hoge brandstofprijzen krijgen een extra zetje doordat de overheid de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent verhoogt. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers wordt benzine daardoor bijna 0,50 cent duurder, diesel 0,25 cent en de recordprijs van lpg loopt verder op met ruim 0,86 cent per liter.

Ook reizen met het openbaar vervoer wordt duurder. Voor een blauwe strippenkaart met vijftien strippen moet in 2011 10 eurocent meer worden betaald. Ook de NS verhoogt de tarieven van treinkaartjes. Het versturen van een kaart wordt eveneens duurder. De prijs van een standaardpostzegel voor een kaart of brief wordt met 2 cent verhoogd. In plaats van 44 cent moet er 46 cent voor worden betaald.

Samenwonen

Ongehuwd samenwonenden krijgen in het nieuwe jaar bovendien minder fiscale voordelen van de Belastingdienst. De regels voor het fiscaal partnerschap worden flink aangepast. Partners kunnen in 2011 niet meer kiezen om elkaar wel of niet aan te wijzen als fiscaal partner. De belastingaftrek voor de hypotheekrente van een woning kan daardoor niet meer worden verdeeld en ook studiekosten kunnen niet meer in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen van de ander.

Ook wordt het in 2011 een stuk duurder om Nederlander te worden. De leges voor een verzoek voor een persoon stijgen met het nieuwe jaar van 567 naar 789 euro. Een verzoek voor echtparen of geregistreerde partners kost vanaf zaterdag 1008 euro in plaats van 719 euro.

Maar er zijn ook positieve veranderingen in het nieuwe jaar. Zo hebben kleine werkgevers in het nieuwe jaar minder administratieve lasten en lagere kosten door een versoepeling van de Arboregels. Op jaarbasis scheelt dit ze ongeveer 80 miljoen euro.

Langdurig zieken, ouderen en gehandicapten kunnen weer zelf de zorg regelen die ze nodig hebben, want persoonsgebonden budgetten worden per 1 januari weer toegekend. De regeling was stopgezet omdat het geld op was. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) hief de stop op. De regeling is wel versoberd.

Stoppen met roken

Ook komt de overheid in 2011 mensen die willen stoppen met roken tegemoet. Professionele hulp bij het stoppen met roken wordt via het basispakket voor zorgverzekeringen vergoed. Tot nu toe moesten rokers de hulp die ze zochten bij stoppogingen zelf betalen. Het kabinet wil de drempel voor het stoppen met roken verlagen en hoopt dat door de nieuwe maatregel meer rokers proberen te stoppen.

Verder wordt de positie van slachtoffers in het strafproces beter. Slachtoffers krijgen meer rechten en mogelijkheden. Onder meer de informatieverstrekking verbetert, omdat slachtoffers bijvoorbeeld op de hoogte worden gebracht als de politie afziet van opsporing. Verder krijgen ze het recht processtukken in te zien en krijgen slachtoffers aan wie een schadevergoeding is toegewezen het hele bedrag uiterlijk acht maanden na het vonnis.

Een andere belangrijke nieuwe maatregel voor sommige werknemers is dat een nieuwe inspectiedienst in 2011 extra gaat controleren of werkgevers genoeg maatregelen nemen om geweld tegen hun werknemers te voorkomen. Het gaat dan onder meer om werknemers in de horeca, op benzinestations, agenten, gevangenisbewakers en verkeersregelaars. Ook bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken worden extra gecontroleerd.

Tbs'ers

Tbs'ers die tijdens hun verlof op de vlucht slaan, mogen voortaan minimaal een jaar niet meer met verlof. De maatregel moet de tbs-sector 'maximaal veilig' maken. Dat de toestemming om met verlof te gaan vervalt als iemand ontsnapt is niet nieuw, maar de termijn van een jaar bestond nog niet. Donderdag nog werd bekend dat twee tbs'ers die vastzaten in een psychiatrisch ziekenhuis in Heiloo niet terugkeerden van verlof. Zij werden vrijdag weer opgepakt in een hotel in Amsterdam.

Tot slot kunnen jongeren vanaf januari al op hun zeventiende beginnen aan de opleiding tot buschauffeur. De overheid wil jongeren zo stimuleren voor het beroep buschauffeur te kiezen. Vanaf hun achttiende mogen ze een bus besturen. Voorheen was de minimumleeftijd van buschauffeurs 21 jaar. Buschauffeurs zijn schaars en hun gemiddelde leeftijd neemt toe.