Taliban ontvoeren stamleden

static

Pakistaanse Taliban hebben in Zuid-Waziristan 23 stamleden ontvoerd die onlangs gesproken hebben met de commandant van het Pakistaanse leger. Taliban-rechtbanken in de regio beslissen over enkele dagen wat er met de mannen en jongens moet gebeuren, zei Taliban-woordvoerder Azam Tariq. "Dit is een waarschuwing aan alle stamleden om niet naar het gebied te komen, omdat wij nog steeds aanwezig zijn in Zuid-Waziristan."

Het leger stuurde ruim een jaar geleden dertigduizend militairen naar Zuid-Waziristan om de Taliban uit het gebied te verdrijven. Het leger zegt honderden opstandelingen te hebben gedood en de niet ver van de Afghaanse grens gelegen regio grotendeels onder controle te hebben gebracht. Ongeveer vierhonderdduizend burgers, voornamelijk leden van de Mehsud-stad, zijn het gebied ontvlucht. Velen verblijven in Dera Ismail Khan of andere steden aan de rand van het stammengebied en ondanks inspanningen van het leger durven maar weinigen terug te keren.

"Aan de ene kant zegt de regering dat in Zuid-Waziristan vrede heerst, aan de andere kant worden onze stamleden ontvoerd", zei Maulanda Esamuddin Mehsud, een van de twee Mehsud-leiders die zeiden door familie van de slachtoffers van de ontvoering op de hoogte te zijn gesteld.

De 23 ontvoerden woonden op 7 december bijeenkomsten met de Pakistaanse legerchef generaal Ashfaq Parvez Kayani bij. Kayani bezocht enkele ontwikkelingsprojecten waaronder scholen, die de vooruitgang in het gebied moesten aantonen.

Het is onduidelijk hoe de 23 precies zijn ontvoerd. Volgens bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten werden ze met beloften van voedselrantsoenen naar een plaats aan de grens van Zuid- en Noord-Waziristan gelokt, waar ze door militanten gevangen werden genomen.