Voorbeschouwing NK marathon natuurijs

JJdJ1984

Het vriest alweer een aantal weken en de laatste week gaan de temperaturen ruim onder het vriespunt. Morgen staat in Wanneperveen voor de twaalfde maal in de geschiedenis van de KNSB het NK Marathon op natuurijs op het programma.

De marathon die morgen op het programma staat is er één voor de geschiedenisboeken. Nog niet eerder werd er tweemaal in één jaar een Nederlands kampioenschap gehouden. Nog niet eerder was Belterwiede  de place to be en ook nog niet eerder werd de marathon zo vroeg in de winter verreden.

Een tocht in de maand december kwam al wel vaker voor. In 1995 en 1996 was het op 30 december raak. In respectievelijk Ermerzend en Ankeveen wisten Yep Kramer en Bert Verduin bij de heren en Gretha Smit en Jenita Hulzebosch Smit uiteindelijk de nationale titel te grijpen. Op 8 januari 2009 was het Sjoerd Huisman die de sterkste was op de Oostvaardersplassen samen met Carla Zielman. Jorrit Bergsma zag zichzelf met Maria Sterk een jaar later gekroond worden tot Nationaal kampioen. Beide schaatsers kunnen echter ook een historisch feitje op hun naam schrijven. Zij zijn namelijk de schaatsers die het kortst van hun titel hebben kunnen genieten namelijk 10 maanden en 12 dagen.

Dan naar de wedstrijd van morgen. Al vanaf half negen zal het in Overijssel een drukte van belang worden. Want op dat moment starten de Masters voor hun tocht over 70 kilometer. Een tweetal uur later is het aan de vrouwen om het parcours rond de Belterwiede te betreden. Om half elf starten de Heren voor hun tocht over 100 kilometer.

Titelverdedigster bij de vrouwen Maria Sterk hoopt op barre omstandigheden tijdens het NK. Tijdens het kampioenschap van eerder dit jaar waren het inderdaad de osmtandigheden die Sterk goed gezind waren. Het ijs was op dat moment alweer aan het dooien en ook de weersomstandigheden waren niet gemakkelijk. Voor Sterk ziet het er morgen opnieuw wel aardig uit. Het ijs ligt er prima bij maar de wind zal tijdens de wedstrijd zeker een rol gaan spelen. Of Sterk weer tot de kanshebbers hoort zal aan de weersomstandigheden liggen. Foske Tamar van der Wal, Elma de Vries en Carla Zielman zullen er eveneens alles aan gaan doen om uiteindelijk met het eremetaal weer terug naar huis te gaan.

Bij de heren is natuurlijk ook weer opvallend nieuws te melden. Net voordat de schaatskoorts uitbrak in Nederland besloot Erben Wennemars zich als A-rijder te gaan mengen in het schaatsgeweld. Wennemaars zal daarom morgen deel uit gaan maken van het wedstrijdveld maar of de meervoudig kampioen sprint zich kan gaan mengen om de ereplaatsen is de vraag. Bij de mannen zijn de kanshebbers ook niet zomaar op één hand te tellen. Karlo Timmerman, Willem Hut, Ingmar Berga, Sjoerd Huisman, Arjen Stroetinga, Bob de Vries en titelverdediger Jorrit Bergsma behoren tot de kanshebbers in Overijssel.

De NOS zal natuurlijk weer aanwezig zijn op het ijs en dat zal live worden uitgezonden vanaf 11:30 uur op Nederland 1. Mocht je het begin van de dameswedstrijd ook niet willen missen schakel dan in om 10.30 op www.nos.nl en bekijk daar de gehele uitzending. Uiteraard zullen wij op FOK!sport ook uitgebreid aandacht besteden aan het NK marathon.