'Personeel kinderopvang te vaak alleen voor groep'

Redactie

Meer dan de helft van de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang moet regelmatig alleen op een te grote groep kinderen passen. De situatie is sinds vorig jaar nauwelijks verbeterd, concludeert Abvakabo FNV uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd pedagogisch medewerkers.

Tussen werkgevers en ouders zijn in het convenant kinderopvang afspraken gemaakt over de verhouding tussen het aantal beroepskrachten en kinderen. Maar volgens de vakbond zijn die te vaag. Ook zouden de werkgevers zich regelmatig niet aan die afspraken houden.

Zo staan de medewerkers vaak meer dan de afgesproken drie uur per dag alleen voor de groep. Sommigen zouden zelfs acht of negen uur per dag alleen staan. Vicevoorzitter van Abvakabo FNV Corrie van Brenk zegt zich 'echt zorgen' te maken.

"De afspraken in het convenant zijn al de ondergrenzen. Het wordt wel heel schrijnend als de kinderopvangorganisaties zich ook niet aan die regels houden."

De vakbond vreest dat de kwaliteit nog verder terugloopt door bezuinigingen op de kinderopvang. Daarom zou minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moeten ingrijpen en de kwaliteit niet 'enkel aan de markt' moeten overlaten.

Toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) zou vorig jaar hebben toegezegd dat de vakbond bij het verbeteren van de regels wordt betrokken. In januari worden nieuwe afspraken tussen de kinderopvangorganisaties en de ouders gemaakt.

In de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., die slachtoffers maakte in kinderdagverblijven, is al geopperd dat hij toe kon slaan door onderbezetting. De vakbond wijst erop dat de veiligheid ernstig onder druk staat als er te weinig medewerkers per groep zijn. Ook zou de kwaliteit van de opvang sterk samenhangen met het aantal pedagogisch medewerkers per groep.