Grondlegger euro overleden

static

De Italiaanse econoom Tommaso Padoa Schioppa, een van de grondleggers van de euro en lid van de eerste raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, is zondag overleden. Schioppa kreeg tijdens een diner met vrienden een hartaanval. Hij werd 70 jaar.

De onverwachte dood van Padoa Schioppa, minister van Economische Zaken onder premier Romano Prodi, heeft de politieke en zakelijke elite van Italië geschokt. "Hij was een van die mensen die wisten hoe het Europese ideaal moest worden vertaald in concrete analyses en projecten, waardoor hij een blijvende bijdrage heeft geleverd aan de geboorte van de euro en de eurozone", aldus de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

Gedurende zijn ambtstermijn bij de Europese Centrale Bank (ECB) was Padoa Schioppa een van de mensen die belast waren met het begeleiden van de euro in de eerste jaren na de introductie op 1 januari 1999. Voor zijn benoeming bij de ECB bekleedde Padoa Schioppa verscheidene prestigieuze posten in het Italiaanse bedrijfsleven en de financiële wereld. Hij kreeg voor het eerst internationale erkenning als directeur-generaal voor Economische en Financiële Zaken in Europese Commissie. Deze functie had hij van 1979 tot 1983.

Kortgeleden vroeg de Griekse regering Padoa Schioppa nog om hulp bij het bestrijden van de economische crisis in het land. Autobedrijf Fiat benoemde hem vorige maand in de raad van bestuur.


(foto: Novum)