VWA checkt pangasius op bestrijdingsmiddelen

Steven (raistlin6)

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat pangasiusfilet steekproefsgewijs controleren op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. Dat meldt de VWA zaterdag in een reactie op bevindingen van het televisieprogramma Kassa.

Uit onderzoek van Kassa naar Vietnamese pangasiusfilet die wordt verkocht in Nederland bleek zaterdagavond dat in drie van de acht onderzochte monsters sporen werden aangetroffen van de bestrijdingsmiddelen trifluralin en chlorpyrifos.

De VWA stelt dat de aangetroffen gehaltes geen risico vormen voor de volksgezondheid. Een volwassene van 65 kilo zou zijn leven lang iedere dag meer dan 11 kilo pangasiusfilet moeten eten om de gezondheidsnorm voor chlorpyrifos te overschrijden, aldus de VWA. "Voor trifluralin gaat het om een consumptie van 21 kilo pangasiusfilet per dag."

Desondanks heeft de VWA dus toch besloten de vis te controleren op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. De VWA stelt het belangrijk te vinden 'de vinger aan de pols te houden om te zien hoe het gehalte aan residuen in pangasiusfilet zich ontwikkelt'.