Parlement geeft Chavez meer macht

Redactie

Venezolaanse parlementariërs hebben president Hugo Chavez vrijdag meer macht gegeven door hem toe te staan voortaan bij decreet wetten uit te vaardigen. Opponenten van de president bekritiseerden de stap, omdat het Chavez carte blanche geeft om zonder tussenkomst van de volksvertegenwoordiging te regeren.

De Venezolaanse volksvertegenwoordiging keurde de machtsmiddelen, die het parlement in feite buitenspel zetten, voor een periode van achttien maanden goed. De stemming komt vlak voordat op 5 januari een nieuw congres wordt beëdigd, waarin de oppositie zodanig vertegenwoordigd is dat zij met gemak wetgeving had kunnen blokkeren.

Chavez beweerde de nieuwe mogelijkheden nodig te hebben om vlug te kunnen inspelen op de behoeftes van slachtoffers van overstromingen in het land. Daarnaast zou hij op deze manier vlugger werk kunnen maken van het hervormen van Venezuela tot een socialistische staat.

"Jullie zullen geen enkele wet kunnen maken, 'pitiyanquis'", haalde de president uit naar zijn tegenstanders, die hij met een van zijn favoriete woorden uitschold, 'kleine Yankees'. "We zullen zien hoe jullie nu wetten willen maken."

Zijn critici beschuldigden Chavez ervan politiek gewin te willen halen uit de natuurrampen die het land in hun greep hebben. Volgens hen schendt hij de grondwet en probeert de president van Venezuela een soort Cuba te maken.

Vrijdag onteigenden de Venezolaanse autoriteiten 47 landgoederen in het westen van het land. Inmiddels heeft de regering meer dan 2,3 miljoen hectare landbouwgrond ingenomen. Chavez heeft een lange lijst van bedrijven opgesteld die in beslag moeten worden genomen. Er is een nieuwe wet ingevoerd die bankieren 'openbare dienstverlening' noemt, waarmee ook de mogelijkheid is ontstaan van staatsinterventie in de bankensector.


(Foto: Novum)