Beroep in zaak fataal scooterongeval Nijmegen

Redactie

De 20-jarige Mohamed el G. uit Beuningen, die vrijdag door de rechtbank in Arnhem is veroordeeld tot acht jaar cel voor het veroorzaken van een dodelijk scooterongeval in Nijmegen, gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat heeft zijn advocaat Richard Baggen vrijdag bekendgemaakt.

El G. kreeg ook een rijontzegging van tien jaar opgelegd. Baggen noemt de uitspraak 'onbegrijpelijk en onbevredigend.' Volgens Baggen is El G. enkel veroordeeld vanwege een belastende verklaring van een medegedetineerde. Die medegedetineerde heeft verklaard dat El G. de scooter bestuurde. "Die verklaring is volstrekt ongeloofwaardig. Daar klopt niets van", aldus Baggen, die de belastende verklaring graag op betrouwbaarheid had willen toetsen. Dat verzoek wees de rechtbank echter af.

El G. en Mohamed S. (19) uit Nijmegen waren op de vlucht voor de politie. Ze reden met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en schonden alle verkeersregels. Aan de dollemansrit op15 januari kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad op de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

S. werd vrijgesproken van doodslag, omdat hij de bijrijder was en geen mogelijkheid had om in te grijpen, oordeelde de rechtbank. Hij kreeg wel zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel opgelegd. Zijn advocaat Jan Schadd is blij dat zijn cliënt door de rechtbank niet als bestuurder van de scooter is aangemerkt. "Hij had als bijrijder niets in te brengen tijdens de rit. De rechtbank denkt daar ook zo over." Wel vindt Schadd de opgelegde celstraf voor het voorbereiden van een gewapende overval, gelet op vergelijkbare zaken, aan de hoge kant. Toch gaat S. waarschijnlijk niet in beroep tegen de uitspraak.

Justitie eiste twee weken geleden zeven en zes jaar cel en een rijontzegging van acht en tien jaar tegen het tweetal wegens doodslag. Ook wilden de verdachten volgens het OM een overval plegen op een Nijmeegs hotel. Bij hun aanhouding trof de politie onder meer gezichtsbedekkende kleding en een vuurwapen aan. De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen.

De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer wilde niet dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging zou schrijven. De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep. Het OM wil de vonnissen eerst nader bestuderen.