Weer rook in zelfde toestel ArkeFly

Redactie

Een Boeing 737-800 van ArkFly die donderdag een voorzorgslanding maakte vanwege rook in de cabine, is vrijdag opnieuw voortijdig geland wegens rook. In tegenstelling tot een dag eerder bleef de rook nu beperkt tot de achterste keuken en raakte niemand onwel. Het toestel was uitvoerig gecheckt en of het om hetzelfde probleem gaat, is nog de vraag.

Volgens een woordvoerder van reisorganisatie Tui, de eigenaar van ArkeFly, zou het kunnen dat er sprake is van toeval en dat de problemen niets met elkaar te maken hebben. Donderdag bleek de rook in de cabine afkomstig van de stof die gebruikt was om de buitenkant van het toestel ijsvrij te maken. Dertig mensen werden daardoor onwel.

Het toestel was donderdag na een controle en een testvlucht op Schiphol vrijgegeven. Tijdens een vlucht naar Hurghada in Egypte ging het opnieuw mis. Het vliegtuig met 175 passagiers en zeven bemanningsleden week uit naar Stuttgart. De passagiers bleven ongedeerd. Ze vliegen rond 19.00 uur met een ander toestel alsnog naar hun bestemming.

Het vliegtuig wordt in Stuttgart nu nogmaals binnenstebuiten gekeerd. Daarbij krijgt ArkeFly hulp van Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij op de Duitse luchthaven.

De gestrande passagiers van vrijdag zijn niet dezelfde mensen die een dag eerder ook in het toestel zaten. Die zijn inmiddels al op hun bestemming. De gedupeerden hebben volgens Tui geen recht op een vergoeding. Wel krijgen ze wat te eten en te drinken en eventueel opvang aangeboden.