"Uitspraak in zaak Contador in 2011"

Peterselieman

Alberto Contador zal pas volgend jaar horen of hem straf wegens dopinggebruik boven het hoofd hangt of dat hij weer wedstrijden mag gaan rijden. Voorzitter van de internationale wielerunie UCI Pat McQuaid bracht het nieuws vandaag naar buiten.

"In 2010 komt er geen uitspraak. De UCI is er ten onrechte van beschuldigd dat we slecht communiceerden over deze zaak. Dit is geen normale affaire," zei McQuaid tegen Cyclingnews. De zaak draait om Tour-winnaar Contador die betrapt is met te veel clenbuterol in zijn bloed. Het strafproces loopt inmiddels tegen de Spanjaard die als hij wordt veroordeeld een straf van twee jaar opgelegd krijgt en de Tourzege in moet leveren.

De kritiek dat het UCI pas in september met de positieve test naar buiten kwam snijdt volgens McQuaid geen hout. "Eind augustus gaven we Contador de kans om zich te verantwoorden voor een commissie. Toen kwam hij met de uitleg dat vervuild vlees de oorzaak is van de uitslag van de test. Experts onderzoeken nu deze verklaring," zei de Ier die op doping bestrafte sporters harder wil straffen. "De sancties mogen worden aangescherpt. Gebruikers van epo moeten vier jaar aan de kant staan."

Hij gaf ook aan er naar te kijken om wat te doen met enkele wedstrijden om er zo voor te zorgen dat minder renners naar de verboden middelen gaan grijpen. "Misschien is het een idee om de Giro d’Italia en Vuelta a España niet meer in drie weken te betwisten. Van de Tour de France moeten we afblijven, want dat is het belangrijkste product in onze shop."