Premier Kosovo eist verkiezingswinst op

Redactie

De Kosovaarse premier Hashim Thaci heeft zondagavond laat de verkiezingswinst opgeëist voor zijn PDK-partij. "De overwinning is voor ons", juichte Thaci ten overstaan van zijn aanhangers.

In hoofdstad Pristina gingen de volgers van de PDK met vlaggen de straat op. Ook reden ze al toeterend rond in auto's om hun overwinning te vieren. "We stemden voor de Europese en Atlantische toekomst van Kosovo", aldus Thaci. "Nu kunnen we terecht verwachten dat we lid worden van de NAVO en de Europese Unie, want het volk van Kosovo heeft daar voor gestemd."

De premier baseerde zijn overwinning op exitpolls, waaruit bleek dat de PDK 31 procent van de stemmen binnen heeft gesleept. De belangrijkste rivaal LDK komt op 25 procent, aldus de peiling. Die partij stelt echter dat de telling niet klopt en staat naar eigen zeggen zelf aan de leiding. De kiescommissie zal naar verwachting pas maandag de officiële voorlopige uitslagen bekendmaken.

Het is voor het eerst sinds de etnisch Albanese meerderheid in Kosovo het gebied in 2008 onafhankelijk van Servië verklaarde dat er een nieuw parlement werd gekozen. De opkomst was zondag over het algemeen extreem laag.

Ondanks de aanhoudende spanningen tussen de Albanezen en het restant van de Serviërs in Kosovo was het zondag rustig, ook in de Servische enclaves. Kosovo wordt door Servië nog altijd als een provincie beschouwd.

Premier Kosovo eist verkiezingswinst op
Premier Kosovo eist verkiezingswinst op (Foto: ANP)