Honderden demonstreren tegen Russische regering

Steven (raistlin6)

Honderden Russen hebben zondag gedemonstreerd tegen de Russische regering tijdens twee verschillende protestmarsen in Moskou en één in het zuiden van het land. Aanhangers van de oppositie riepen om het aftreden van premier Vladimir Poetin en nationalisten eisten meer rechten voor etnische Russen.

In het centrum van Moskou waren honderden Russen bijeengekomen om het aftreden van Poetin te eisen. Volgens leiders van de oppositie heeft zijn beleid voor verergering van de etnische spanningen gezorgd. Verschillende aanhangers van de oppositie werden gearresteerd.

Tientallen nationalisten demonstreerden op een andere plek tegen wat zij noemen 'de discriminatie tegen etnische Russen ten gunste van etnische minderheden'.

Aan een derde mars, ook met nationalistische ondertoon, deden in de zuidelijk stad Rostov aan de Don zeker duizend studenten mee. Het doet de zorgen toenemen dat de etnische spanningen spoedig een kookpunt bereiken.

De marsen volgen op de gewelddadige confrontaties zaterdag tussen de politie en ongeveer vijfduizend voetbalsupporters en nationalisten vlak bij het Kremlin. Ze scandeerden 'Rusland voor Russen!'. Zeker 34 mensen raakten gewond. Alle 65 personen die gearresteerd werden zijn intussen weer op vrije voeten.