'Berlusconi wil alleen maar rechtszaken voorkomen'

bennootje

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil alleen maar aan de macht blijven om te voorkomen dat hij terecht moet staan op verdenking van corruptie en belastingfraude. Dat zegt Gianfranco Fini, die mede-oprichter is van de partij van Berlusconi en afgelopen zomer uit de coalitie stapte, zondag.

De overleving van de regering van Berlusconi hangt af van de uitkomst van de stemming over twee moties dinsdag in het parlement. Tegenstanders van de premier in de Kamer van Afgevaardigden dienden een motie van wantrouwen in en aanhangers in de Senaat een motie van vertrouwen.

Als Berlusconi verliest, zal hij ontslag moeten nemen. Als hij de stemming overleeft, zal zijn meerderheid echter zo klein zijn dat belangrijke hervormingen niet kunnen worden doorgevoerd. Maar volgens Fini maakt dat Berlusconi niet uit omdat hij 'niet wil regeren, maar premier wil blijven en rechtszaken wil vermijden'.

Fini stelt dat Berlusconi wil blijven profiteren van de wet waaronder zijn rechtszaken stopgezet worden zolang hij premier is. Berlusconi zegt onschuldig te zijn en is van mening dat hij het doelwit is van linkse aanklagers die zijn regering willen saboteren.

Volgens critici is de omstreden wet in het leven geroepen om Berlusconi te beschermen tegen juridische rampspoed. De premier vindt echter dat de Italianen die voor hem stemden het recht hebben dat hij zijn werk doet zonder afgeleid te worden door rechtszaken.