Sudanese leger valt dorp Darfur aan

Redactie

Het Sudanese leger heeft zaterdag een dorp in Zuid-Darfur aangevallen. Ten minste één persoon kwam om het leven en zeker 250 mensen zijn op de vlucht geslagen. Dat heeft een woordvoerder van de vredesmissie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie (UNAMID) bekendgemaakt. Het is de tweede opeenvolgende dag van geweld in de regio.

In een verklaring zegt UNAMID dat het aangevallen dorp Khor Abeche bekendstaat als een bolwerk van aanhangers van het Sudanese bevrijdingsleger dat loyaal is aan Minni Minnawi, die in 2006 een vredesovereenkomst met de Sudanese regering tekende. Eerder deze maand beschuldigde de regering de groep van Minnawi ervan de vredesovereenkomst te hebben geschonden door strijders naar andere rebellengroeperingen in Darfur te sturen. Een woordvoerder van het bevrijdingsleger zei dat zijn beweging de aantijgingen beschouwt als een 'oorlogsverklaring'.

Het is sinds 2003 onrustig in Darfur toen etnisch Afrikaanse rebellen de door Arabieren gedomineerde regering van discriminatie beschuldigden en de wapens oppakten. De VN schat dat zeker driehonderdduizend mensen om het leven zijn gekomen en zeker 2,7 miljoen mensen hun dorpen zijn ontvlucht.