Veel ongelukken door partydrug ghb

Redactie

Bij een kwart van de verkeersongelukken die worden veroorzaakt onder invloed van drugs, heeft de bestuurder ghb gebruikt. Onder invloed van de partydrug gebeuren rare ongelukken, schrijft Trouw.

Van de 750 bloedmonsters die vorig jaar drugsgebruik aantoonden, ging het in 172 gevallen om ghb. Dat blijkt uit een onderzoek dat de krant liet uitvoeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dit jaar zijn tot november 131 bestuurders van de weg gehaald die ghb hadden genomen.

De politie wil aandacht voor het ghb-probleem omdat het kabinet van plan is agenten met een nieuwe speekseltest te laten werken. Deze test kan ghb niet waarnemen. Volgens deskundigen is het hoog tijd dat fabrikanten een test ontwikkelen die dat wel kan. Bloedonderzoeken komen vaak te laat omdat de drug snel uit het bloed verdwijnt.

Bij 10 tot 25 procent van het aantal verkeersdoden is drugsgebruik de oorzaak. Rijden met ghb is gevaarlijk, omdat het feitelijk een slaapmiddel is en gebruikers ervan bewusteloos kunnen raken.