Tropeninstituut verlaagt salaris van directeur

Redactie

Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) wordt per 1 januari verlaagd tot de zogeheten DG-norm. Dat is de uitkomst van een gesprek dat woensdag plaatsvond tussen de voorzitter van de raad van commissarissen van het instituut en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.

Het KIT zegt het te betreuren dat de indruk is gewekt niet te hebben voldaan aan eerdere verzoeken om het salaris van directeur Jan Donner te verlagen. Volgens commissaris Rudy Rabbinge heeft het instituut meerdere malen contact opgenomen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken om over de kwestie te praten.

Dinsdag dreigde de Tweede Kamer met het intrekken van de subsidie aan het KIT en aan ontwikkelingsorganisatie SNV als zij het salaris van hun directeuren niet zouden verlagen naar 124.000 euro, de DG-norm. SNV laat woensdag weten de brief af te wachten die Knapen, verantwoordelijk voor Ontwikkelingssamenwerking, beloofd heeft te sturen.

De organisatie heeft geen gesprek met de staatssecretaris gepland. In augustus werd bekend dat SNV-directeur Dirk Elsen tegen de 160 duizend euro verdient.