[WvdW] Voorbeschouwing VVV-Venlo - Roda JC

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend wordt er weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Komende zondag staat er een onvervalste Limburgse derby op het programma, namelijk het treffen tussen VVV-Venlo en Roda JC. FOK!sport verkoos dit duel tot Wedstrijd van de Week!

VVV-Venlo

VVV-Venlo draait in de competitie erg stroef. De ploeg van trainer Jan van Dijk staat op dit moment op de zeventiende plaats en heeft alleen Willem II nog achter zich staan. De Limburgse formatie won in deze voetbaljaargang pas drie keer (Heracles Almelo, De Graafschap en Willem II) en verloor de dertien andere wedstrijden. Zij slaagden er vooralsnog niet in om een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Van Dijk baalde vooral van het feit dat VVV-Venlo zich, vanwege de winterse ongemakken, niet optimaal voorbereidde op de naderende Limburgse clash. De selectie week namelijk elke dag uit naar het Duitse Lobberich. "Het is natuurlijk mooi dat we daar terechtkunnen, maar je kunt erg weinig doen op een veldje van 16 meter. Je kunt niet eens een pass geven over 25 meter of een loopactie doen. Conditioneel en tactisch kun je niets," aldus de oefenmeester. "Op zo’n belangrijke wedstrijd wil je je toch wel graag goed voorbereiden. Tegen Ajax zijn we van systeem geswitcht en daar hadden we graag op voortgeborduurd."


Leemans heeft een Roda JC-verleden....

Voor Kevin Begois, Ken Leemans en Frank van Kouwen is het duel van morgenmiddag extra beladen. Het trio heeft allemaal een verleden, waarbij Roda JC ook voorkomt. De eerstgenoemde is hoe dan ook verzekerd van een basisplaats. Dennis Gentenaar, de andere doelman van de Venlonaren, is geblesseerd en komt voorlopig niet in actie. Daarnaast staat achter de naam van Alax Nkume een vraagteken. Hij heeft last van zijn enkel en is nog onzeker. Tot slot keert Patrick Paauwe weer terug, die vorig weekend geschorst was.

Roda JC

In tegenstelling tot VVV-Venlo draait Roda JC nog altijd prima mee in de Eredivisie. Van de zestien gespeelde wedstrijden wonnen de mannen van trainer Harm van Veldhoven er zeven. Daarnaast werd er ook nog zeven keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. Met dit resultaat staat de formatie op dit moment op de zesde plaats en hijgt in de nek van Ajax en AZ, die maximaal drie punten minder hebben.

 

Voor Willem Jansen wordt het morgenmiddag hoe dan ook een bijzondere wedstrijd. De middenvelder van Roda JC, die volgend seizoen voor FC Twente zal spelen, doorliep de gehele jeugdopleiding van de ploeg uit Venlo en speelde zelfs drie seizoenen in het shirt van VVV-Venlo. Hij kwam voor de Venlonaren 93 keer in actie in de Eerste Divisie en trof daarin zestien keer doel.


.... en Willem Janssen een VVV-Venlo-verleden


Van Veldhoven kan komende zondag weer een beroep doen Laurent Delorge. Hij was in de afgelopen periode geblesseerd en miste daardoor onder meer het duel tegen FC Groningen, dat de ploeg uit Kerkrade met 1-0 won. Boldizsár Bodor speelt niet mee, wat overigens ook voor Morten Skoubo geldt. De aanvaller kreeg namelijk een terugval, waardoor hij niet in actie kan komen.

Historie

Komend weekend staat de 23e derby tussen VVV-Venlo en Roda JC op het programma. Als we naar de statistieken gaan kijken, dan heeft de ploeg uit Kerkrade de beste resultsaten behaald. Zij wonnen namelijk dertien keer. De Venlonaren trokken maar twee keer aan het langste eind. Daarnaast werd er ook nog zeven keer gelijkgespeeld.

VVV-Venlo won zijn wedstrijden in de jaren 1979 en 1985. Toen won de formatie, die nu onder leiding staat van trainer Van Dijk, met respectievelijk 2-1 en 1-0. In 2007 werden in de Limburgse derby acht doelpunten gemaakt, waarmee dat treffen het meest doelpuntrijke werd. De uitslag was uiteindelijk in het voordeel van Roda JC, namelijk 3-5.

Laatste vijf edities in Stadion De Koel:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
18/10/2009 Eredivisie VVV-Venlo Roda JC 1-1
02/09/2007 Eredivisie VVV-Venlo Roda JC 3-5
23/04/1994 Eredivisie VVV-Venlo Roda JC 2-2
17/08/1991 Eredivisie VVV-Venlo Roda JC 1-3
20/08/1988 Eredivisie VVV-Venlo Roda JC 2-2

Wedstrijdinformatie

Het duel tussen VVV-Venlo en Roda JC wordt aanstaande zondag gespeeld. De plaats van handeling is Stadion De Koel, waar om 14.30 uur afgetrapt zal worden. De Limburgse derby staat onder leiding van Richard Liesveld.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.