Man bij bewustzijn gebracht met podcast

Peter Breuls

Een 34-jarige man uit Engeland is door zijn vrienden teruggebracht uit een comateuze toestand door een selectie uit een populaire BBC-podcast voor hem af te spelen.

Andrew, een fanatiek sporter en luisteraar van een wekelijkse filmreview-podcast van BBC Radio 5live, kreeg begin oktober een hartstilstand tijdens een etentje met vrienden. Nadat zijn vrienden en medisch personeel drie kwartier bezig waren geweest zijn hart weer op gang te krijgen, werd hij overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar hij op de intensive care aan de hartbewaking kwam te liggen.

Terwijl hij buiten bewustzijn was probeerden zijn vrienden door tegen hem te praten een respons te krijgen, maar dit zonder succes. Na enkele weken in het ziekenhuis was hij inmiddels zo stabiel geworden dat de artsen besloten zijn narcose te verminderen in een poging hem bij bewustzijn te brengen, maar Andrew reageerde slechts op bescheiden wijze op prikkels en maakte slechts minieme bewegingen.

Zijn vrienden bedachten op dat moment dat Andrew een fan was van het filmprogramma van presentator Simon Mayo en filmreviewer Mark Kermode, dat wekelijks wordt uitgezonden op de BBC radio en vervolgens beschikbaar komt als podcast. Zij zochten in het podcast-archief naar een fragment waarin Kermode een levendige kritische recensie geeft van de Dan Brown-verfilming Angels & Demons en speelden dit af op een speaker naast Andrews hoofd. In reactie hierop bewoog hij zijn hoofd richting de speaker en sindsdien is zijn toestand met stappen verbeterd, tot op het punt waarop hij weer zelfstandig kon rondlopen.

Andrew, die verloofd was tijdens deze gebeurtenissen, besloot hierop een bedankje richting Mayo en Kermode op te nemen in zijn bruiloftsspeech.