Leger Nigeria valt militanten in Nigerdelta aan

Redactie

Het Nigeriaanse leger heeft drie kampen van militanten in de olierijke Nigerdelta aangevallen. Bij de actie zijn volgens de rebellen meer dan honderd doden gevallen.

De aanval begon woensdagmiddag, zei een legerwoordvoerder. In de kampen werden luchtdoelkanonnen, raketgranaten, automatische geweren en dynamiet aangetroffen. De kampen werden gerund door volgelingen van John Togo, een militantenleider die vorig jaar een amnestieregeling accepteerde maar daar later op terugkwam, zei legerwoordvoerder Timothy Antigha.

Een weinig bekende rebellengroep die zich de Bevrijdingsmacht voor de Nigerdelta noemt, liet woensdagavond in een verklaring weten dat bij de legeractie meer dan honderd mensen, voor het merendeel burgers, waren omgekomen. De melding kon niet geverifieerd worden, maar legerwoordvoerder Antigha gaf toe dat er slachtoffers konden zijn gevallen.

De Nigeriaanse regering treedt hard op tegen de militanten in de Nigerdelta sinds een dubbele autobomaanslag op 1 oktober in de hoofdstad Abuja, die aan minstens twaalf mensen het leven kostte en tientallen gewonden veroorzaakte. Het pacificeren van het oliewinningsgebied is van groot politiek belang voor president Goodluck Johnson, die uit de regio afkomstig is en volgend jaar verkozen hoopt te worden.