Breukink hoopt op terugkeer Contador

Peterselieman

Erik Breukink hoopt niet dat Alberto Contador voorgoed verdwijnt uit het peloton. "Hij is de beste ronderenner van dit moment. Het is te hopen dat hij terugkeert, eventueel na zijn schorsing", zei de technisch directeur van Rabobank woensdag na afloop van de ploegenpresentatie voor volgend seizoen aan Novum Nieuws.

Contador heeft gedreigd zijn wielercarrière te beëindigen als hij wordt gestraft voor het gebruik van clenbuterol. "Maar de regels zijn er natuurlijk niet voor niets, daar zal ongetwijfeld goed over zijn nagedacht", vindt Breukink. "Al is dit natuurlijk het laatste wat de wielersport kon gebruiken."

Ongeacht de vraag of Contador wordt bestraft, hoopt Breukink dat er snel duidelijkheid komt. "Maar blijkbaar zijn de belangen zo groot, dat deze zaken vaak lang aanslepen. In de tussentijd kunnen we alleen maar afwachten."

Als de Spanjaard daadwerkelijk wordt geschorst, zouden Denis Menchov en Robert Gesink in het eindklassement opschuiven naar respectievelijk de tweede en de vijfde plaats. "Dat is misschien leuk voor de premies", zegt Breukink gekscherend. "Maar verder hecht ik daar weinig waarde aan."

Robert Gesink is dat volledig met zijn manager eens. "Op deze manier hoef ik echt geen plaats te stijgen. Contador is het boegbeeld van de wielersport, dus het is slecht dat dit gebeurt." Toch betekent dat niet dat hij zijn collega de hand boven het hoofd houdt. "Als je positief bent, dan moet je worden geschorst. Zo zijn nu eenmaal de regels. Zeker als ze die bij kleinere renners streng hanteren, moeten ze bij de toprenners geen oogje toeknijpen."