Den Haag wil WK zeilen 2014 organiseren

Frank (franklop)

Den Haag doet een poging het WK zeilen in 2014 binnen te halen. Samen met het Watersportverbond heeft de hofstad zich woensdag officieel kandidaat gesteld bij de internationale zeilbond Isaf. Het WK is na de Olympische Spelen het belangrijkste evenement voor de diverse olympische zeilklassen. Dit jaar werd het WK in de 470-klasse al voor de Scheveningse kust gevaren.

Sportwethouder Karsten Klein vond dat een geweldig toernooi. "Den Haag staat zo op meerdere terreinen op de internationale kaart. We zijn klaar voor een nog groter evenement." Het WK in 2014 zou in augustus plaats moeten vinden, ruim na het WK voetbal. In juni van hetzelfde jaar is Den Haag ook al gastheer van de wereldkampioenschappen hockey voor mannen en vrouwen.

Het WK zeilen wordt sinds 2003 gehouden en de derde editie wordt volgend jaar december in het Australische Perth gezeild. Na dat toernooi verhuist het WK naar de jaren midden tussen twee Olympische Spelen in. "Daarmee wil de Isaf het toernooi belangrijker maken en ook wat meer afstand naar de Spelen toe hebben. Dan kan het ook beter worden gebruikt als kwalificatiemoment," legt een woordvoerder van het Watersportverbond uit.

Den Haag krijgt concurrentie van Canada, Polen, Argentinië, Denemarken, Spanje en China. "Het wordt zeker niet eenvoudig, maar kansloos zijn we ook niet," schat het Watersportverbond in. "We denken een sterke kandidatuur te hebben." Waar het WK in 2014 plaatsvindt, wordt in februari volgend jaar besloten.