Gerard Joling dacht dat hij nooit meer kon optreden

Redactie

Gerard Joling geloofde dat hij nooit meer op een podium zou kunnen staan. De 50-jarige presentator, die een paar maanden in de lappenmand zat, had op een gegeven moment nergens meer zin in.

"Niemand weet hoe ziek ik ben geweest. Als ik wakker werd, had ik nergens fut voor. Op een gegeven moment dacht ik dat ik nooit meer op de bühne zou staan", onthult Joling in De Telegraaf. "En het gekke is: ik had er nog vrede mee ook. Mensen denken dat ik niet zonder applaus kan, maar ik heb dat totaal niet gemist", legt de zanger uit. "Ik was er wel even klaar mee."

De presentator is dan ook vastbesloten om het vanaf nu anders aan te pakken. "Ik ga vaker nee zeggen. Ik ben vijftig maar ik heb mezelf veel te lang wijsgemaakt dat ik op 25 was blijven steken." Joling raakte naar eigen zeggen overwerkt door te veel werken en te veel sporten. "Door die combinatie heb ik me langzaam uitgeput."

Tijdens optredens kreeg Joling het steeds vaker zwaar. "Ik was zo moe, terwijl de hele zaal op zijn kop stond. Dan dacht ik bij mezelf: nee he, ben ik pas bij liedje twee?" De zanger liet echter aan niemand merken dat het slecht met hem ging. "Het lukte me om dat weg te spelen. Ik was vrolijk, mensen kenden mij ook niet anders", vertelt Joling. "Alleen mijn moeder zag hoe ziek ik was."

De zanger ging ondanks zijn moeheid gewoon door met optreden. "Met tranquilizers heb ik de Toppers gedaan. Niet zulke zware, maar er gingen wel een paar pilletjes in voor ik het podium betrad." Toen hij echt niet meer kon, zocht hij hulp. "De dokter vergeleek mij met een leeg geknepen pak vla."

De zanger nam een paar maanden rust en bracht veel tijd door met zijn familie. In januari keert Joling weer terug bij Sterren Dansen op het IJs. "Ik ben er weer, en heb er weer zin in. Inderdaad, Geer heeft er weer kracht voor."


Gerard Joling dacht dat hij nooit meer kon optreden (Foto: Novum)