PVV: gevangenen naar Oostvaardersplassen

Redactie

Gedoogpartij PVV wil gevangenen inzetten om stallen te bouwen in de Oostvaardersplassen, zodat de dieren daar worden beschermd tegen het koude winterweer. Dat voorstel lanceerde Dion Graus woensdag tijdens een debat over het beheer van het natuurgebied met staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).

"Het is toch een dierentuin. Haal de gevangenissen leeg en laat hen stallen bouwen met uitgangen uit de windrichting." Ook moeten de stallen zijn voorzien van voldoende hooi en moeten de beesten worden bijgevoerd, meent Graus.

Van een uitbreiding van het gebied om zo de overlevingskansen van de edelherten, konikpaarden en heckrunderen te vergroten, wilde Graus niets weten. Dat leidt tot minder toezicht op de dieren.

Ook de regeringspartijen CDA en VVD zien er weinig voor om het Hollandse Hout open te stellen voor de grote grazers. Dit was een van de aanbevelingen in het advies van de commissie-Gabor over de Oostvaardersplassen. Maar dat zou ertoe leiden dat het recreatiebos onherstelbaar wordt beschadigd, waarschuwde Henk Ormel (CDA).

Over de dieren in de Oostvaardersplassen wordt al tijden gediscussieerd. Afgelopen winter stierven veel grote grazers in het gebied als gevolg van een voedseltekort. Onder druk van de Tweede Kamer werden de dieren uiteindelijk bijgevoerd.

Bleker liet in een reactie op het rapport al weten dat het experiment in de Oostvaardersplassen om de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan, voorbij is. Lijdende dieren worden voortaan eerder afgeschoten, aldus de bewindsman.