'Sarkozy omringd door ja-knikkers'

Redactie

De Franse president Nicolas Sarkozy is 'hyperactief' en impulsief. Bovendien zou hij een autoritaire leider zijn die omringd wordt door medewerkers die hem niet durven tegenspreken. Dat blijkt uit uitgelekte diplomatieke memo's van de Amerikaanse ambassadeur in Parijs.

De geheime documenten, die klokkenluiderswebsite WikiLeaks dinsdag publiceerde, laten zien hoe de Verenigde Staten aankijken tegen de leiderschapskwaliteiten van de man wiens land momenteel de G20 leidt.

"Zijn ongeduld om tot resultaten te komen en de wens om het initiatief te nemen -met of zonder steun van de internationale bondgenoten en zijn eigen adviseurs- stellen ons voor de uitdaging om zijn impulsieve voorstellen met oog op de langetermijn resultaten op constructieve wijze te kanaliseren", aldus de Amerikaanse ambassadeur.

De directe medewerkers van Sarkozy 'tonen weinig onafhankelijkheid en lijken amper vat te hebben op de hyperactieve president, zelfs niet wanneer hij daarvoor het meest bevattelijk is', zo staat in de memo.

Frankrijk heeft zich, net als de VS, woedend uitgelaten over het lekken van de 250 duizend diplomatieke documenten door WikiLeaks.


'Sarkozy omringd door ja-knikkers' (Foto: Novum)