Opvarenden gestrande veerboot weer aan wal

Redactie

De veerboot die woensdagochtend voor de haven van Schiermonnikoog strandde, is losgekomen. De kapitein heeft de opvarenden afgezet op Schiermonnikoog. Volgens de directeur van rederij Wagenborg Germ van Langen kwam de boot rond 16.15 uur op eigen kracht los.

De 42 passagiers en bemanningsleden zaten vanaf 08.30 uur op de boot die was vastgelopen op een zandbank. De kustwacht en de rederij besloten te wachten tot de boot op eigen kracht loskwam met hoogwater. Een reddingsoperatie of evacuatie was niet nodig, omdat geen sprake was van een noodsituatie.

Van paniek onder de opvarenden is volgens Van Langen geen sprake geweest. "De passagiers hebben broodjes en een kop soep gekregen en vermaakten zich prima met elkaar." Even werd het wel wat frisser op de boot, omdat werd overgeschakeld op noodstroom. De temperatuur zakte hierdoor van 21 naar 18 graden.

Sommige media meldden eerder ten onrechte dat er een man van boord is gehaald omdat hij dringend naar een ziekenhuis moest. Wel heeft Rijkswaterstaat een helikopter ingezet om een inwoner van Schiermonnikoog met spoed naar het Universitair Medisch Centrum Groningen te brengen.

Volgens Van Langen waren alle opvarenden woensdagmiddag blij en gelukkig dat ze weer op het vasteland stonden. De veerboten tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog varen volgens hem weer op schema.