Moslim Broederschap boycot tweede verkiezingsronde

Redactie

De Moslim Broederschap gaat de tweede ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen boycotten, nu ze in de zondag gehouden eerste ronde geen enkele zetel heeft gehaald. Volgens de officiële uitslag, die dinsdagavond bekend werd, won de regerende Nationaal Democratische Partij van president Hosni Mubarak zondag 209 van de 508 zetels die het parlement telt. In de eerste ronde stond 43 procent van de zetels op het spel. De Moslim Broederschap heeft de regering van grootschalige fraude beticht.

Enkele uren eerder maakte de liberale Wafd-partij ook al bekend geen deel te nemen aan de tweede ronde, vanwege de fraude die volgens de partij bij de eerste ronde heeft plaatsgevonden.

In het vertrekkende parlement bezetten vertegenwoordigers van de Moslim Broederschap 20 procent van de zetels. De Broederschap was daarmee de grootste oppositiepartij. De partij is verboden, maar haar kandidaten doen op persoonlijke titel mee aan de verkiezingen. De overheid probeert de Moslim Broederschap al jaren de kop in te drukken en met name tijdens de afgelopen verkiezingscampagne werd de partij hard aangepakt.

In de tweede ronde, die op 5 december wordt gehouden, zouden kandidaten van de Moslim Broederschap meedingen naar 26 zetels.