Derksen clasht met CDA'er over WK

Peter (pberends)

Johan Derksen is dinsdagavond in Pauw & Witteman (P&W) flink geclasht met het CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans over het Nederlands-Belgische bid voor het WK van 2018. Volgens de voetbalanalist is voormalig CDA-minister Ab Klink in de maling genomen door foutieve rapporten van de KNVB.

Derksen: "Als je dat wilt zo'n toernooi, da's leuk, heb je drie weken feest in Nederland, maar het kost je een vermogen. Er zijn allerlei prioriteiten in dit land. Ik zeg altijd heel demagogisch: zolang bejaarden één keer gedoucht worden in de week omdat er geen verplegend personeel is, vind ik niet dat we heel veel miljoenen en miljarden moeten uitgeven aan een voetbalfeestje."

Derksen kritisch
Ook over Ruud Gullit, de voorman van het WK-bid, is Derksen kritisch: "Gullit kan niet eens zijn eigen belastingformulieren invullen." De voetbalbond FIFA kreeg helemaal de wind van voren van de voetbaljournalist: "Willen wij als Nederlanders zakendoen met zo'n instantie als de FIFA, die zo corrupt als wat is, met een meneer Blatter die alle winst die hier gemaakt wordt belastingvrij meeneemt. Blatter is tijdens het WK drie weken minister-president van Nederland."

Koopmans werd niet warm of koud van de argumenten van Derksen: "Ik ben nog steeds enthousiast. Wij vinden zo'n WK nog steeds een goed idee." Hoewel het CDA-Kamerlid eerder in P&W een betoog hield over waar er allemaal bezuinigd op moet worden, maakt het volgens Koopmans weinig uit of het WK miljoenen gaat kosten.

Volgens Derksen, die een kritisch rapport aanhaalt van de Universiteit van Amsterdam, gaat het WK 152 miljoen euro kosten. Dit zijn echter alleen de algemene kosten. Hierbij moeten ook nog eens vijf stadions verbouwd worden, waarvan de rijksoverheid zegt dat gemeentes daarvoor moeten betalen, terwijl ze al krap bij kas zitten.

'CDA feestpartij'
Derksen haalde uit naar het christendemocratische Kamerlid: "Wilt u als CDA, want jullie willen graag een fatsoenlijke partij zijn, met het gezin is de hoeksteen van de samenleving en al die prietpraat, met dit soort louche figuren van de FIFA samen een feestje bouwen?!"

Koopmans: "Ik gun dat feestje Nederland. Ik vind het prachtig." Derksen reageerde enigszins verbaasd op de opmerkingen van de CDA'er: "Maar het CDA is gewoon een feestpartij jongens, we gaan carnaval organiseren en wat het kost maakt geen reet uit! Ik vind u een ontzettende aardige en naïeve politicus."


Johan Derksen vs. CDA-Kamerlid Ger Koopmans over WK-bid NL-België