Pentagon: afschaffing homobeleid goed mogelijk

Redactie

Het 'don't ask, don't tell'-beleid van de Amerikaanse strijdkrachten kan zonder nadelige gevolgen voor de militaire slagkracht worden ingetrokken. Volgens een onderzoek van het Pentagon, waarvoor zo'n vierhonderdduizend militairen zijn ondervraagd, heeft een tweederde meerderheid van het militair personeel geen moeite met een collega die openlijk voor zijn of haar homoseksualiteit uitkomt.

Minister van Defensie Robert Gates zei dat uit het onderzoek naar voren komt dat heel veel voorbereiding geboden is, maar dat afschaffing van het beleid, dat in 1993 het leven zag, mogelijk is 'zonder ernstig risico voor de militaire paraatheid'.

De meeste weerstand tegen afschaffing van het beleid -dat inhoudt dat homo's en lesbiennes alleen bij de Amerikaanse strijdkrachten kunnen dienen als ze hun geaardheid niet openlijk uitdragen- was te vinden onder mariniers en leden van gevechtseenheden bij de grondtroepen. Een kleine 60 procent van de ondervraagden in die twee groepen was van mening dat de aanwezigheid van homo's in hun eenheid de gevechtskracht nadelig zou beïnvloeden.

President Barack Obama is een verklaard tegenstander van het beleid. Volgens een federale rechter in Californië schendt het beleid de burgerrechten van homoseksuelen. Obama wil dat de Senaat het beleid herroept voordat het Congres in januari in de nieuw gekozen samenstelling -waarbij de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben- gaat functioneren. De Republikeinen zijn faliekant tegen afschaffing.