Crematoria weren kartonnen doodskisten

Redactie

Kartonnen en wollen doodskisten ontvlammen zo snel dat het niet veilig is ze bij een crematie te gebruiken. Het is al meerdere keren misgegaan bij het verbranden van dit soort kisten, waarschuwt de Landelijke Vereniging van Crematoria op zijn website.

Bij enkele incidenten kwamen 'de veiligheid van de medwerkers en de piëteit naar de nabestaanden ernstig in het gedrang'. Er was woensdagochtend niet direct een woordvoerder bereikbaar om toe te lichten wat er precies is gebeurd. De Telegraaf schrijft dat de kisten soms al volledig in brand staan terwijl ze nog niet helemaal in de oven zijn.

De incidenten waren in ieder geval 'dermate gevaarlijk' dat de vereniging meteen een werkgroep heeft samengesteld. Die adviseerde uiteindelijk de kisten niet meer te gebruiken. De vereniging, waar alle crematoria bij zijn aangesloten, geeft dit advies door aan haar leden.

Naast de kist van hout of spaanplaat zijn de laatste jaren milieuvriendelijkere versies van bijvoorbeeld karton op de markt gekomen. De werkgroep overlegt met kistenleveranciers over alternatieven die wel milieuvriendelijk zijn zonder gevaar op te leveren.