Coalitie Moldavië komt twee zetels te kort

Redactie

De regerende coalitie in Moldavië heeft bij de zondag gehouden verkiezingen twee zetels te weinig gewonnen om een president te kunnen aanwijzen. Ze veroverde 59 van de 101 zetels in het parlement, de overige 42 zetels gingen naar de pro-Russische Communistische Partij.

De drie partijen van de coalitie beraadslagen woensdag over hoe het verder moet. Mihai Godea van de Liberaal-Democratische Partij zei geen bezwaren te zien om de samenwerking voort te zetten, vooral omdat de drie partijen samen meer stemmen hebben behaald dan bij de vorige verkiezingen in 2009. Premier Vlad Filat toonde zich vol vertrouwen dat de alliantie twee stemmen van communisten voor de verkiezing van een president kan binnenhalen, maar sluit een coalitie met hen uit. "Wij denken er niet over om van coalitiepartner te wisselen."

De communisten, aangevoerd door ex-president Vladimir Voronin, claimen dat er bij de verkiezingen 'omvangrijke onregelmatigheden' hebben plaatsgevonden, zoals het meerdere keren stemmen door kiezers of de aanvoer van kiezers met bussen uit Roemenië. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, het Europese Parlement en de Amerikaanse ambassade stellen allemaal dat de verkiezingen eerlijk en democratisch zijn verlopen.

Moldavië ligt in Oost-Europa, tussen Oekraïne en Roemenië in. De regeringscoalitie streeft democratische en markteconomische hervormingen na, met als uiteindelijk doel aansluiting bij de Europese Unie. De communistische oppositie wil zich meer richten op Rusland. Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië, maar werd toen door de Sovjet-Unie geannexeerd.