Aangifte tegen officier van justitie vuurwerkramp

Redactie

Tegen de officier van justitie die de vuurwerkramp in Enschede behandelde en een hoge politiefunctionaris van het korps Twente is aangifte gedaan. Strafadvocaat John Peters beschuldigt de politieman en de officier, tegenwoordig rechter in Almelo, van het verduisteren en uit het strafdossier houden van stukken over de ramp, meldt het televisieprogramma EenVandaag dinsdag.

Peters heeft de aangifte gedaan namens zijn cliënt Rudi Bakker, een van de toenmalige eigenaren van de vuurwerkopslag S.E. Fireworks. Bakker en mededirecteur Willy Pater werden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf in verband met de ontploffing.

De stukken zouden uit het politiedossier komen en een ander licht werpen op de zaak. Het zou gaan om een proces-verbaal van de politie, waaruit blijkt dat in het opsporingsonderzoek naar de vuurwerkramp nadrukkelijk rekening werd gehouden met een 'menselijke oorzaak'.

Het onderzoeksverslag bevat aanwijzingen dat Pater en twee medewerkers van SE Fireworks volgens de recherche iets met het ontstaan van de ramp te maken kunnen hebben 'of er wetenschap van hebben'. Ze worden als verdachte aangemerkt. Peters stelt dat die stukken, die in bezit zijn van EenVandaag, uit het strafrechtelijk onderzoek zijn gehouden. Twee oud-rechercheurs van het toenmalige onderzoeksteam, die uit onvrede uit het team stapten, bevestigen die lezing.

Voor de brandstichting werd uiteindelijk André de V. als schuldige aangewezen door politie en justitie. De rechtbank in Almelo veroordeelde De V. tot vijftien jaar cel voor de brandstichting, maar het gerechtshof sprak hem later vrij wegens gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie in Almelo onderzoekt de zaak over de stukken. Hieruit moet blijken of de aangifte leidt tot nader justitieel onderzoek.

Over de toedracht van de ramp wordt nog altijd gespeculeerd. De ware toedracht is nooit helemaal duidelijk geworden. Afgelopen zomer werd een feitenonderzoek ingesteld naar de vuurwerkramp, na een nieuwe verklaring van een schoonzus van Pater.

De schoonzus vertelde dat Pater en een klusjesman de avond voor de ramp hadden afgesproken de volgende dag op het bedrijf te werken. Als blijkt dat werd gewerkt op de dag van de ramp, zou de oorzaak een bedrijfsongeval kunnen zijn in plaats van brandstichting. Pater heeft destijds aangifte gedaan van laster en smaad. EenVandaag stelt dat de nieuwe stukken deze lezing lijken te ondersteunen.

Op 13 mei 2000 kwamen 23 mensen in Enschede om het leven toen het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks ontplofte. Er vielen bijna duizend gewonden. De wijk Roombeek, waar de fabriek was gevestigd, werd voor een groot deel verwoest.